{projects_name}
Project: WZC Sint-Vincentius
Plaats: Zaffelare
Indienststelling: 2019
Projectomschrijving: Vervangingsnieuwbouw woon- en zorgcentrum voor 121 woongelegenheden.

WZC Sint-Vincentius Zaffelare

Vervangingsnieuwbouw woon- en zorgcentrum voor 121 woongelegenheden.

In het centrum van Zaffelare ontmoeten heel wat mensen en programma’s elkaar. 
De kleuter- en basisschool ‘De Wegwijzer’ en de woonzorgcampus van Exalta clusteren zich rond de kerk.  Deze samenkomst van leeftijden en programma’s biedt heel wat kansen voor ontmoetingen en kruisbestuivingen. Het open karakter van de site en het zorgcentrum stimuleert de interactie tussen de verschillende bewoners en gebruikers op de site en zo ook de grotere dorpskern.  Met dit project willen we dus een sluitsteen op deze diverse site creëren.

Net als de kerk, de school of als een  ééngezinswoning willen we het gebouw een eerlijke volumetrie geven die overeenkomt met de schaal van zijn functie. We vatten het gebouw dan ook op als een samenvoeging van verschillende ‘individuele’ volumes, woningen. Zo behouden we een schaal die overeenstemt met het dorpse omgeving en creëren we een natuurlijke overgang tussen de grotere publieke gebouwen en de kleine private. 

Deze individualiteit in de volumetrie creëert eveneens een herkenbaarheid voor de bewoners. Door het gebouwen meer uitgesproken relaties met de omgeving te geven kunnen zij hun kamer en leefgroep beter plaatsen in het grote geheel. 
Ook in de materialisatie van de gevels bewandelen we de weg van de verzoening. Naar analogie met de dominante materialisatie in de omgeving, zoals bv. de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieterskerk kiezen we voor een rode genuanceerde baksteen. 
Planmatig is het gebouw opgebouwd uit twee L-vormige woonvleugels met elk één leefgroep per bouwlaag aan de oostzijde, gelinkt door een gemeenschappelijke dienstenvleugel die zich naar de westzijde articuleert. 
Aan de zijde van de kerk, in de open oksel van het gebouw bevindt zich de inkomzone met enkele AV parkeerplaatsen en fietsenstalling. Het gebouw wordt betreden via de gemeenschappelijke dienstvleugel. Rond deze inkom vinden we nog een veelheid aan ondersteunende lokalen zoals de polyvalente zaal, kapper, atelier en ondersteunende diensten. Hiernaast bevinden de keuken en enkele technische lokalen zich in deze vleugel. Aan deze met polyvalente ruimte/cafétaria creëren en activeren we een privaat/publiek plein, iets dat Zaffelare miste.

De leefgroepen zijn zoals vermeld opgevat als twee L-vormige leefgroepen verbonden door de gemeenschappelijke zone evenals de leefruimtes. Door de kamers in L-vorm te plaatsen kunnen we de gangen kort houden waardoor elke bewoner in zijn kamer de voeling met het gemeenschappelijk gedeelte van de leefgroep behoudt. 
In de oksel van de Leefgroepen vinden we aan de binnenzijde dienende functies als een gemeenschappelijke badkamer en utility, terwijl aan de buitenzijde de gemeenschappelijke leefruimte met keuken ligt. De leefruimtes van beide leefgroepen op een verdieping liggen zij aan zij waardoor het mogelijk is deze naar elkaar te openen en met elkaar te verbinden. Zo kan er één grote leefruimte gemaakt worden i.f.v. activiteiten, feestelijkheden, ed. Eveneens kunnen we zo de verpleegpost centraal plaatsen waardoor deze een perfecte verbinding heeft met beide leefgroepen.

Aan elke leefruimte is er natuurlijk ook een terras voorzien. Naast deze buitenruimte aan de leefgroepen hebben de bewoners ook beschikking over de groene parkomgeving rond het woonzorgcentrum, dit nieuwe hart van Zaffelare.

WZC Sint-Vincentius

Het open karakter van de site stimuleert interactie

DETOO Architects,