{projects_name}
Project: WZC en DVC St Bernardus
Klant: Vzw Woon- en Zorgcentrum Sint-Bernardus
Plaats: De Panne
Indienststelling: 2021
Projectomschrijving: Vervangingsnieuwbouw van een WZC met 126 zorgkamers, waarvan een centrum voor kortverblijf voor 6 bewoners (Fase1) en een DVC met 10 verblijven (Fase2), 21 AW en 30 WZC woongelegenheden (Fase3).

WZC en DVC St Bernardus De Panne

Nieuw woonzorgcentrum met 126 woongelegenheden en dagverzorgingscentrum


Het nieuwe woonzorgcentrum met 5 bouwlagen en een ondergrondse bouwlaag in het centrum van De Panne zal het huidige gebouw met 111 kamers vervangen door een WZC met 126 woongelegenheden, waarvan een kortverblijf met 6 kamers en een dagverzorgingscentrum met 10 verblijven. De site is toegankelijk langs beide zijden met een ingesloten binnentuin.
Zowel kamers als gemeenschappelijke ruimten profiteren van het zicht op de binnentuin of het straatleven, de polyvalente ruimte kijkt uit op beiden met zijn maximale beglazing.

De inkomzone is centraal gesitueerd op het gelijkvloers en geeft uit op de publieke zone met het onthaal, de lounge-ruimte met winkeltje en bibliotheek, het kapsalon en welnessruimte, de administratie en
de grote vergaderzaal /stille ruimte. Het dagverzorgingscentrum is gekoppeld aan de binnentuin met een afzonderlijke inkom. De leef- en eetruimte met centraal gelegen open kookeiland grenst aan het terras van de binnentuin en heeft maximaal zicht door de grote glasoppervlaktes. Naast de animatie- en recreatiezone is de polyvalente ruimte met cafetaria en restaurant. De eerste, tweede en derde verdieping van het WZC zijn nagenoeg identiek. De kamers zijn 28m² groot en rolstoeltoegankelijk. Centraal en met zicht op de binnentuin ligt de dagzaal met verdeelkeuken, leef- en eetruimte en buitenterras. Door zijn centrale ligging blijven de loopafstanden beperkt. De nieuwbouw heeft een leefgroep met 22 bewoners, de gangen worden doorbroken door diverse zithoekjes met buitenterras of -balkon. Hierdoor ontstaan er op de afdeling kleinere clusters van 5 à 6 bewoners.
De vierde verdieping springt iets naar binnen, zo ontstaan er dakterrassen aan de straatzijde en blijft het volume visueel beperkt in hoogte. De architectuur van het gebouw integreert zich waardevol in de omgeving. Aan de ene zijde vervolledigt ze het straatbeeld, aan de andere zijde wordt het open karakter behouden met zichten op het binnengebied en op het gemeenteplein.


Er ontstaat een rustig, transparant en sober kleurenspel tussen de duurzame materialen.

WZC en DVC St Bernardus

Meer dan 100 jaar zorg en ondersteuning!

WZC St Bernardus, De Panne