{projects_name}
Project: Logistiek gebouw AZ Sint-Lucas Brugge
Plaats: Brugge
Indienststelling: 2024
Projectomschrijving: Uitbreiding van het ziekenhuis met een logistiek platform, ondergrondse bezoekersparking, nieuwe inkom en cafetaria.

Logistiek gebouw AZ Sint-Lucas Brugge Brugge

Uitbreiding van het ziekenhuis met een logistiek platform

AZ Sint-Lucas Brugge is reeds 55 jaar in volle expansie en evolueert continu op medisch-technisch vlak. De apotheek is inmiddels veel te klein geworden: het track-and-trace systeem is in de huidige labo-ruimtes niet te implementeren, ook is de ruimte veel kleiner dan de huidige normering van 2 m²/bed. De richtlijnen van FAGG zijn moeilijk haalbaar voor de bereiding en distributie. Ook de keuken is te klein, en HACCP-wetgeving wordt er steeds moeilijker te behalen. Leveringen gebeuren her en der in het ziekenhuis. 

Daarom definiëren we in een tweede projectfase van het masterplan voor AZ Sint-Lucas de bouw van een nieuwbouw logistiek platform. Ter hoogte van de bezoekersparking combineren we de apotheek (met cleanrooms) met magazijnen, grootkeuken en cafetaria. Dit gebouw wil niet alleen technisch duurzaam zijn, het voldoet ook aan alle opgelegde criteria. Het logistiek platform moet een fijne werkplek zijn voor de vele medewerkers van het ziekenhuis. We koppelen de cafetaria niet aan het maaiveld, maar mensen wandelen naar het groene dak van het gebouw om er samen te eten. Deze daktuinen zijn ruimtes van ontmoeting, stimuleren de biodiversiteit in de omgeving, én geven het gebouw een mooi uitzicht. De achterliggende beddenvleugel is nl. hoger dan het logistiek platform, waardoor extra aandacht gaat naar de vijfde gevel. Ook naar de buurt toe zorgt de speelse vormgeving voor schaalverkleining. De variaties in hoogte maken dat technische groepen voor keuken, magazijn en apotheek er makkelijk kunnen worden ondergebracht.

Logistiek gebouw AZ Sint-Lucas Brugge

Speelse vormgeving zorg voor schaalverkleining

DETOO Architects, Brugge