{projects_name}
Project: GAW TER CAUCHIE & LDC MARTHA
Klant: WZC Sint Jozef vzw
Plaats: Moorsele
Indienststelling: 2019
Projectomschrijving: Nieuwbouw van 26 assistentiewoningen, een lokaal dienstencentrum en een verbindingsgang met het woonzorgcentrum Sint Jozef.

GAW TER CAUCHIE & LDC MARTHA Moorsele

Lokaal dienstencentrum langs het plein

Vzw Sint Jozef grijpt de kans aan om bij de heraanleg van het dorpsplein hun huis meer open te stellen naar de omgeving.  Het bestaande woonzorgcentrum werd uitgebreid met een groep van 26 assistentiewoningen met lokaal dienstencentrum, ook de hoofdinkom werd naar dit nieuwbouwvolume verschoven. Hierdoor wordt de sociale interactie gestimuleerd op het kerkplein van Moorsele. De vormentaal toont respect voor het naburige monumentale kloostergebouw. 

Het lokaal dienstencentrum bestaat uit drie ontmoetingsruimtes. Door deze te koppelen aan een ruime terraszone langsheen het kerkplein, nodigen we de mensen uit om naar binnen te komen. De hoofdinkom bereik je langsheen deze terraszone, en sluit aan op het 18e eeuwse kloostergebouw. 

Langs het Sint-Maartensplein plannen we het gebouw 4,30m dieper dan de gevel van het monument. Er ontstaat zo ruimte voor een terras langsheen het plein en het kloostergebouw behoudt zijn prominente rol op het plein.

 

26 geriefelijke assistentiewoningen

De inkom van de assistentiewoningen bevindt zich in de Ieperstraat. Ook hier plaatsen we het volume dieper, waardoor het voetpad en de voortuinstrook ademruimte krijgt in het straatbeeld. Op het gelijkvloers situeren zich zes flats. Op de eerste en tweede verdiepingen zijn er telkens 10 appartementen. Aan beide zijden van de gemeenschappelijke gang bevinden zich zitruimtes als ontmoetingsplekjes. Iedere flat is rolstoeltoegankelijk, en geriefelijk ontworpen.

Een gevel met respect voor het statige kloostergebouw

De gevel werd ontworpen met respect voor het naburige kloostergebouw. De eenvoudige en leesbare gevel refereert met verschillende subtiele accenten naar het prominente monument. De robuuste plint met subtiele belijning toont de publiek toegankelijke delen van het gebouw. Ter hoogte van de terrassen ontwerpen we horizontale schaduwlijnen op de gevel, zodat er een diepte ontstaat in de bovenbouw. Deze refereert naar de friezen in de gevel van het kloostergebouw. Aan de terrassen voorzien we frisgele uitvalschermen. 
Bezoekers van het LDC, bewoners van het WZC en van de assistentiewoningen staan in nauw contact met het centrum van hun dorp. Op deze manier trachten we een ideale omgeving te scheppen voor wonen en ontspannen met zorg. 

GAW TER CAUCHIE & LDC MARTHA

Vormentaal met respect voor het 18e eeuwse kloostergebouw

DETOO Architects,